יום שני, י"ג אלול
נושאי ההלכה: א. הילולת הצדיקים בשבוע הקרוב, "וּבָאוּ כֻלָּם בִּבְרִית יַחַד". ב. כיצד נהג ה'חפץ חיים' בהנחת תפילין דר"ת, בסוף ימיו? ג. למה לא מברכים "לקבוע מזוזות" ברבים? ד. החילוק בין שם עצם פרטי, לשם עצם כללי. ה. ה' דברים שאינם נופלים בשם עצם פרטי.
היום י"ג באלול - יום האזכרה של ה'בן איש חי'. 'בן איש חי' - מייצג את היהדות הספרדית. ביום י"ח באלול - זה יום ההולדת של האדמו"ר הזקן בעל התניא - מייצג את החסידים. שבוע הבא כ"ד באלול - זה יום פטירת ה'חפץ חיים'. ה'חפץ חיים' - מייצג את היהדות הליטאית. כולם מתחברים ביחד. תוך שבוע ימים, כולם ביחד. להראות לנו שאין מחלוקת בניהם.
ה'חפץ חיים' כל הזמן היה מניח רק תפילין דרש"י. ככה הוא נהג בוינא ע"פ הגר"א1. כל הזמן הוא הניח תפילין דרש"י בלבד. כאשר הוא הגיע לגיל 80, היתה מלחמת העולם הראשונה והוא הלך לגלות - הלך למדינה שכולה חסידים. החסידים מניחים גם תפילין דר"ת, יאמרו: "מה, הרב לא מניח ר"ת?", אז התחיל להניח ר"ת, כדי שלא להיות שונה מהם. אדם צריך לראות איך לעשות [תמיד רק שלום, בלי מחלוקות. ולא לומר:] "לא, אנחנו הולכים בדרכו של הרב פלוני", לכו לעזאזל... לא, לא עושים ככה. תהיה נח לבריות. תהיה בן אדם טוב.
עכשיו אני רואה תשובה יפה של רבי הלל פלוטקין (בגדי ישע ח"ב סי' כ"א), שאומר: מדוע אם אדם קובע כמה מזוזות, אנחנו לא אומרים "לקבוע מזוזות"? - זו שאלה שדיברנו עליה (ראה בעלוני בית נאמן 424 אות ח', ו-425 אות י"ז-י"ח) - אז הוא מביא חכם בשם לבושי מרדכי (רביעאי סי' רנ"ד) שעשה פלפול. והוא דוחה אותו, ואומר: לא, הטעם שאין מזוזות בלשון רבים, כיון שזה שם עצם, ואין בזה ריבוי. כמו שלא אומרים ראובן - ראובנים. אבל כלי שאומרים "על טבילת כלים", זה שם דבר. [ע"כ מה שכתב לדחות בבגדי ישע הנ"ל]. ומחילה מכבודו. עצם ודבר, זה היינו הך. לא זה החילוק. אלא שם עצם פרטי, ושם עצם כללי. שם עצם פרטי - כמו ירושלים, חיפה, יפו. וגם ראובן או שמעון, זה שם פרטי. כאשר נולד ילד, אתה יודע מה לקרוא לו?! זה ילד, זה הכל. זה שם עצם שלו. אבל שם פרטי, עושה שנכיר אותו משאר ילדים. אותו הדבר ירושלים - זה עיר, אתה יכול לקרוא ערים ברבים. אבל ירושלים, לא אומרים ירושלמים. 'ירושלמים' - פירושו בני אדם שבאו מירושלים. לכן ההבדל הוא: שם עצם פרטי - אין בו רבים, ושם עצם כללי - יש בו רבים.
בספר 'לחם הביכורים' (שער כ"ח), עושה להם סימן: שם עצם פרטי - אין בו סרכי"ב; ס - סמיכות. אתה לא יכול לומר על ראובן הבן של יעקב - "ראובן של יעקב", אין דבר כזה. "בן יעקב", כן. אבל לא "של יעקב". (כמו ש-"בית של יעקב", [לא אומרים. אבל] אפשר לומר "בית יעקב". כך גם ראובן, תעשה לו צורה אחרת). ר - רבים. לא אומרים "ראובנים" או "שמעונים". כ - כינוי. "ראובני" - ראובן שלי, אין מלה כזאת. יש פעם אחת בירושלמי (סנהדרין פ"י ה"ב. דף נ"ב ע"א): בא זמרי בן סלוא, אמר למשה רבנו: "תגיד לי, איך אתה אומר לי: זאת כזבי בת צור, אסורה. ציפורך, מי התירה לך?". "ציפורך" - הכוונה אשתך ציפורה. הוא עשה ממנה כינוי. אבל זה מקום יחיד, וזה דרש. י - ידיעה. ב - בנין. אתה לא יכול לעשות משם פרטי, בנין. כמו שאתה אומר: בניתי או עשיתי. [אי אפשר לומר] "אברהמתי" או "אברהמת", "יצחקתי" או "ייצחקת". מי שאומר ככה, הוא מצחיק... אלו חמשה דברים, שאינם נופלים בשם עצם פרטי. אבל שניהם, שם עצם. זה שם עצם כללי - כמו שלחן. וזה שם עצם פרטי - כמו שם החברה וכדו'.
_____________________
1 הגר"א אומר: "אני מניח רק תפילין דרש"י". אמרו לו: "ומה עם תפילין של ר"ת?", אמר להם: "יש לי קושיות עליו. אני אפגוש אותו בגן עדן, ואקשה לו את הקושיות"... מי אמר לך שהוא לא יכול לענות לך?!... אבל ככה אמר הגר"א.