top of page

סיקור מלא | העצרת הגדולה לזכרו של מרן ראש הישיבה

עודכן: 23 במאי

אמש (שלישי), נערכה באודיטוריום העיר אלעד עצרת השלושים המרכזית לזכרו של מרן ראש הישיבה רבנו הגדול זצוק"ל, שע"י עיריית אלעד ומוסדות "אור המאיר" בראשות חתנא דבי נשיאה, הגאון הרב ליאור כהן שליט"א, ראש ישיבת "מאור יוסף". במעמד מרנן ורבנן גדולי ישראל ובהשתתפות רבים רבים מבני העיר ומחוצה לה שעלו ובאו ליטול חלק בכבודו של רבנו.



את הבימה פיארה גלריית רבנים מכובדת מכותל המזרח של חכמי הדור: מרן הראשון לציון הגר"ד יוסף, הרב הראשי מלפנים הג"ר דוד לאו, מרא דאתרא בני ברק הג"ר מסעוד בן שמעון, מרא דאתרא הרצליה פיתוח הג"ר לירן ישי, מרא דאתרא קרית אונו הג"ר רצון ערוסי, מרא דאתרא אלעד הג"ר מרדכי מלכא, מרא דאתרא אלעד הג"ר שלמה זלמן גרוסמן, מגיד המישרים הרה"ג הרב יעקב סיני, ראש העיר אלעד הרב יהודה בוטבול, ועוד נכבדים.


ובציון השתתפותם של חתניו של רבנו הגדול – הגאון הרב ליאור כהן ראש ישיבת "מאור יוסף", והגאון הרב מיכאל דיעי רב קהילה בעיר ור"מ בישיבת "כסא רחמים", שנשאו דברים במעמד הגדול.

 

נכדו של מרן הגרע"י; אם "וזרח השמש ובא השמש'" למה "חכם שמת אין לנו תמורתו"?

בפתיחת הכינוס הזמין המנחה – דובר העירייה הרב בניהו קריספל – את נכדו של מרן מאור ישראל הגר"ע יוסף זצוק"ל, הרה"ג הרב יעקב סיני שליט"א לישא דברים. הרב סיני הקשה מבין שני מאמרי חז"ל "וזרח השמש ובא השמש" ו"חכם שמת אין לנו תמורתו" – אם זרח השמש למה אין לנו תמורה? והביא כמה ביאורים בדבר, ואחד מהם בשם מרן הגרע"י – מי ערב לנו שהשמש הזורחת תהיה באותה עוצמה ובאותה גדולה כמו השמש השוקעת.


"אבל" הוסיף הגר"י לסיום, "בזאת ננוחם. כי הוא תהילות לאל השאיר אחריו ברכה. האדם הגדול הזה הוא חס ושלום לא מת, "צדיקים במיתתם קרויים חיים", והוא ממשיך בעוז ובתעצומות להאיר את דרכנו, ולהאיר את הדרך של כל אחד ואחד מהיושבים כאן. בגדלותו, ובחוכמתו, ובתבונתו של הגאון הרב ליאור שיחיה ויאריך ימים, שהוא ממשיך דרכו של מרן ראש הישיבה, בהרבצת התורה ובהעמדת התלמידים. והוא השאיר כתבים גדולים ועצומים הכל חלקי התורה, והשאיר דרך ברורה ובהירה וסלולה בכל נושא, בכל עניין "את הדרך ילכו בה, ואת המעשה אשר יעשון". זכותו תהא מגן וצינה, בעדכם, ובעדינו, ובעד כל ישראל".



הגאון הרב רצון ערוסי: למרות ייסוריו של מרן היה מאיר פנים לכל אדם

הגאון הרב רצון ערוסי שליט"א מרא דאתרא קריית אונו, פתח ואמר כי: "לא קל לשאת דברים על מורנו ורבנו זצ"ל. מרן היה מאוד מאוד ייחודי באישיותו. גדול היה בתורה, גדול היה בענווה, גדול היה בקירו הרבים, גדול היה באהבת התורה, גדול היה באהבת ארץ הקודש, באהבת עם הקודש, ומסר נפשו למען כל הדברים האלה. ולכן להפרד ממנו קשה עד מאוד"


הגר"ר סיפר כי כמה פעמים ביקר אצל מרן בביתו ובבית מדרשו, ומאוד מאוד התפעל "מהישרות שלו ומהענווה שלו" והוסיף הרב שלמרות ייסוריו היה מאיר פנים לכל אדם.



הגאון הרב לירן ישי: המכתב המיוחד שמרן שיגר אליו כשהיה בגיל 11

הגאון הרב לירן ישי שליט"א מרא דאתרא הרצליה פיתוח, מתלמידיו של מרן זצ"ל וחתנו של מורנו הגר"צ מאזוז שליט"א, הרחיב בדבריו על דרכו של מרן ראש הישיבה בעיון ובבקיאות, כאשר לצד עמל התורה שלו היה מתייחס במאור פנים לכל שואל. הרב חשף לציבור מכתב מיוחד שקיבל ממרן כשהיה בגיל 11 המענה לשאלה ששאל את מרן, כשלאחר שמרן ענה לו בעל פה כתב לו את המכתב (הארוך יחסית) ושלח לו בכדי שלא ישכח את התשובה ומקורותיה בהרחבה.


הגאון הרב לירן סיפר לנוכחים על סדר הלימוד שנערך בהיכלי הכוללים בראשותו ביום השלושים "אתמול, מסרנו שיעור לאברכים בסוגיית רבנו תם, אם צריך להחמיר לשיטתו בצאת שבת או שלא, הרב כתב על זה  קונטרס 'בין השמשות' ושמה הרב מפלפל בסוגייא הזו. (אנשים שואלים מה הרב לומד גם פלפולים, סברות, חריפות? אבל מי שהכיר את הרב ידע שהיה כלול בהכל) יש בסוגייא הזו רמב"ם בקידוש החודש, רמב"ם בחיבור, רמב"ם בפירוש המשנה, והאחרונים התפלפלו בזה. הרדב"ז כתב דרך מסויימת, מהר"ם אלשקר כתב דרך מסויימת, ראש הישיבה מצא מציאה בספר 'ההשלמה' ליישב את כל הסתירות, והכל על דרך האמת, וכשאתה לומד את הדברים אתה אומר זה לא חכם מהתקופה שלנו"


בסום דבריו הודה הרב לחתנו של מרן ראש הישיבה – הגאון הרב ליאור כהן ראש ישיבת "מאור יוסף", על כל השנים הארוכות ששהה לצד מרן וסייע לו בכל העניינים, הרב הוסיף כי כמה פעמים ביקר בישיבתו של הגר"ל ובחן את התלמידים והתפעל מאוד מרמתם הן בבקיאות והן בהבנה "צעירים בני 14 בקיאים במסכתות רבות מאוד, ולא רק בידיעה ובבקיאות אלא גם יודעים אותם בהבנה"



הגאון הרב מסעוד בן שמעון: אזכרה ימים מקדם בשבתנו יחד בבית הדין

הגאון הגדול הרב מסעוד בן שמעון שליט"א, מרא דאתרא בני ברק, שהיה יושב בדין עם מרן ראש הישיבה ועם  יבדלחט"א מרן הגרש"מ עמאר לפני שלושים שנה, סיפר לציבור בערגה על אותם הימים "זכיתי ולפני שלושים שנה ישבתי בבית דין עם רבי מאיר ועם רבי שלמה עמאר שיחיה, איזה תענוג היה לשבת ולפלפל, זכרתי ימים מקדם.."


הגר"מ הרחיב בדברי הבן איש חי "הרב מאוד היה אוהב את דברי הבן איש חי, זה היה בשבילו דברים עליונים" שאומר כי עיקר הסיבה להספיד את הצדיקים היא בגלל ההפסד שאנחנו מפסידים בפטירתו, כיוון שכשהצדיק חי הוא מוריד שפע לעולם, וכשמסתלק הצדיק ועולה לשמי מרומים – אנו מספידים אותו ואז ניצוץ מנשמתו יורד לעולם ואיתו השפע.



הגאון הרב מיכאל דיעי: על מה השמחה הגדולה בהפסקת פטירת תלמידי רבי עקיבא?

חתנו של מרן ראש הישיבה - הגאון הרב מיכאל דיעי שליט"א, רב קהילה בעיר אלעד ור"מ בישיבת "כסא רחמים", סיפר למשתתפים חוויות מתוך הבית פנימה, ופתח דבריו דיבר מעניין רבי עקיבא שאנו שמחים ביום ל"ג בעומר שהפסיקו תלמידיו מלהפטר, והקשה הרי הם הפסיקו להפטר כיוון שלא נותרו יותר, לשמחה זו מה עושה? והביא מדברי האחרונים שהשמחה לא על הפסקת פטירתם אלא על אי ייאושו של רבי עקיבא.


הגר"מ הקביל את הדברים למרן ראש הישיבה, שכמו רבי עקיבא שלא התייאש מהצרות והמשיך קדימה לקומם את עולם התורה, כך גם מרן למרות ייסוריו הרבים מאוד מצעירותו ועד פטירתו, ייסורים נורא ואיום, ולמרות הכל מרן עמד וקומם בדורנו עולם תורה עצום וגדול.



הגאון הרב דוד לאו: מידת הענווה והצניעות כל כך אופיינית לענק בתורה

הגאון הגדול הרב דוד לאו, הרב הראשי לישראל מלפנים, שפתח והודה למארגני העצרת "על הזכות לעמוד כאן ולדבר על מרן זצוק"ל, שמעתי כעת מה הורה הרב לרשום על מצבתו וזה כל כך אופייני מידת הענווה והצניעות של הגדול הענק בתורה"


הרב הוסיף כי תמיד מדברים על הבקיאות, על הידע, על העיון הישר, אבל הרב התרגש לשמוע את בני משפחתו של מרן מדברים דווקא על עמל התורה שהייתה לו ועל כך שבראש ובראשונה מרן היה מחנך ומשקיע בתלמידים את הדרך הנכונה.


בסיום דבריו אמר הרב כי למרות שאנו נמצאים בשלושים יום לפני הרגל שאין מספידים בהם, כאן מדובר בתלמיד חכם שהעולם היה קיים בזכותו. הרב ציין עוד כי העיר אלעד - בה שוכנת ישיבת "מאור יוסף" בראשותו של הגאון הרב ליאור כהן – זוכה להרגיש את לימוד התורה מתוך עמל ומתוך יראה והשקפה נכונה.



מרן הגר"ד יוסף: התיקונים שתיקנתי על פי התיקון קוראים של מרן ראש הישיבה

טרם עלה מרן הראשון לציון הגר"ד יוסף שליט"א לישא את דבריו לקהל הרחב, הוזמן הרב להעלות את הנר המרכזי לעילוי נשמתו של מרן ראש הישיבה זצוק"ל.


הגר"ד פתח בכבודה של אכסנייא רבני העיר אלעד "הני תרי צנתרי דדהבא שמפארים את עיר הקודש אלעד בתורה שלהם", ובשבח "חתנא דבי נשיאה הגאון הרב ליאור כהן שזכה וממש יצק מים על ידיו של מרן ראש הישיבה". לאחר מכן הבהיר הגר"ד לקהל כי מאחר וחלק גדול מהמשתתפים הנם בחורי ישיבות ואברכים צעירים הרי שעליהם ביתר שאת לשים את לבם לקחת חלק מדרכו של מרן בעמל התורה ללא הפוגה.


הראשון לציון סיפר כי לאורך כל השנים שקרא בתורה אצל אביו הגדול, היה מכין את הפרשה לפי תיקון קוראים "איש מצליח", וכאשר סיפר זאת למרן ראש הישיבה, רבנו שאל אותו אם היה איזה עניין שחידש לגרע"י מתוך ההגהות בו, ואמרתי לו "כן, היה פעמיים, שלאחר הקריאה אבא אמר לי 'עשית נכון את הדקדוק (שרבים לא נוהגים בו), אבל מהיכן אתה יודע את זה?' ועניתי לו זה מהתיקון קוראים של מרן ראש הישיבה"



הקטע המיוחד מאת מרן ראש הישיבה: "לא משנה כמה זמן אדם חי"

לאחר דברי הראשון לציון, הוקרנו לציבור שלושה קטעים משיעורים של מרן ראש הישיבה רבנו הגדול זצוק"ל.


בסרטון אמר מרן כי: "לא משנה כמה שנים אדם חי, יש אנשים שחייו תשעים שנה ולא עשו בהם כלום, (אתם רוצים לראות מישהו שחי עשרות שנים ולא עשה בהם כלום? תלכו לספארי, יש שמה פיל, הפיל חי עשרות שנים) אבל אדם שלמד כל ימי חייו – התורה מחייה אותו, גם אחרי מותו, הוא חי! בעולם הזה ובעולם הבא"


הגאון הרב ליאור כהן: קשה מאוד לדבר על מרן ראש הישיבה 'מדי דברי בו המו מעי לו'

בסיום הקרנת דברי מרן ראש הישיבה, הזמין המנחה את "חתנו כבנו, חתנא דבי נשיאה, שזכה ליצוק מים על ידיו של מרן ולשמשו רבות בשנים, הגאון הרב ליאור כהן ראש מוסדות "אור המאיר" וראש ישיבת "מאור יוסף" כאן בעיר, בבקשה"


הגאון הרב ליאור פתח את דבריו בהודאה לראש העיר ויו"ר ש"ס באלעד - הרב יהודה בוטבול "שאני יודע כמה הוא מוסר נפש עבור העיר הזאת, ועבור הציבור הספרדי בכלל. לזקוף את קומתם של אנשי העיר ללכת בדרכיהם של רבותינו מאורי הדורות. זכותו של אבינו הגדול תעמוד לו ולכל השותפים עמו לאורך ימים ושנים טובות"


הרב סיפר לבחורי הישיבות ואברכי הכוללים שהיו באולם "אבינו הגדול עוד מילדותו כאשר היה שותה היה מקפיד לשתות מכוס זכוכית כדי  שיוכל לקרא בעדה את הלימוד ולא להפסיד את הרגע הזה" והציג להם את פנקסי "הוי שקוד" שע"י ארגון "יאירו", "בחוברות האלה ניתן לסמן כל אחד לעצמו כמה זמן הוא באמת למד תורה, שזה אחד הדברים שביקש הרב 'תמשיכו בדרכי' לשמר ולשמור ולייקר את הזמן"


הגאון הרב ליאור סיים את דבריו באומרו שקשה מאוד לדבר על מרן ראש הישיבה ולספר עליו בלשון עבר "מדי דברי בו המו מעי לו", ומה שנותר לנו לבקש הוא שבורא עולם ימלא את חסרוננו, חסרון עם ישראל בכלל וחסרון בני התורה בפרט. כמה כאב למרן מצבם של בני התורה, נזכה שיתבטלו הגזרות מעלינו ונוכל להמשיך וללמוד תורה ביישוב הדעת"



הגאון הרב מרדכי מלכא: המשפט העוצמתי שמסכם את חייו של מרן ראש הישיבה

מרא דאתרא של העיר אלעד, הגאון הרב מרדכי מלכא שליט"א, שזכה להיות בקשר הדוק עם מרן בענייני הלכה ובענייני הנהגתה הרוחנית של העיר, ובא למעמד הגדול למרות שאינו בקו הבריאות, הרחיב בדבריו על המשפט שחרט מרן בצוואתו "אל תבכו למת ואל תנודו לי, בכו בכה להולך בטל, שמבזבז את כל ימי חייו ללא מטרה", "משפט עוצמתי שבעצם משקף את חייו של מרן ראש הישיבה זכר צדיק לברכה"


הרב מלכא סיים את דבריו בתחינה על מוסדות התורה בעיר "מרן יעמוד מלמעלה על המקום, שימשיך וישגשג ויפרח ויגדל עשרת מונים" ושיתף את הציבור כי ביום פטירתו של מרן "הייתי כל אותו היום סהרורי, היה לי בתוכנית שלי לשבת איתו על כמה סוגיות דחופות, וביקשתי מהחתן הרב ליאור שיקבע לי זמן לשבת עם מרן ראש הישיבה, אבל לא זכינו. על דא בכינא"



הגאון הרב שלמה זלמן גרוסמן:

הגאון הרב שלמה זלמן גרוסמן שליט"א, מרא דאתרא של העיר אלעד, הביא מדברי הזוהר שעצם הדבר שמספידים צדיק ובאים להשתתף בהספד, זה מגן על המשתתפים ועל כל הדור. זה שעושים בשביל הצדיק זה הגנה על הדור.


בדבריו אמר הרב עוד כי בכל פעם ששמע שיעור או דרשה ממרן ראש הישיבה הבין שמרן ביטל את כל העולם, מרן היה דבוק בקדוש ברוך הוא לגמרי. וחתם כי "המצב בחוץ מאוד לא פשוט, בחוץ תשכל חרב, כמעט בכל יום נופלים עוד ועוד צעירים בקרב, ייתן הקדוש ברוך הוא הצלחה בידיהם. הכל תלוי בקדוש ברוך הוא, הכל תלוי בלימוד התורה שלנו"



בסיום העצרת נשא חתנו של מרן – הגאון הרב ליאור כהן את הקדיש, והקהל הרב שזכה להשתתף ולשמוע מדברי הרבנים לזכרו ובתורתו של  מרן רבנו הגדול יצאו מחוזקים מן האולם להמשיך את דרכו ומורשתו לדורות, כשבידיהם הקונטרס "ימי מלך" המכיל מדרשותיו של הגר"ל שנשא מעת פטירתו של מרן ועד עתה בכל רחבי הארץ ובכלי תקשורת [ראה כתבה נפרדת כאן].












コメント


bottom of page