סיקור נרחב | עצרת השלושים למרן בהיכל ישיבת כסא רחמים
- מערכת האתר
- 20 במאי
- זמן קריאה 4 דקות
המוני תלמידים, רבנים, ראשי ישיבות ועמך בית ישראל השתתפו בעצרת השלושים לפטירת מרן ראש הישיבה רבנו הגדול זצוק"ל, שהתקיימה בהיכל ישיבת "כסא רחמים" בבני ברק.

העצרת התקיימה במעמד גדולי ישראל, רבנים מכל רחבי הארץ ואישי ציבור, ובהשתתפות קהל עצום שגדש את היכל הישיבה המורחב, את הרחבה הסמוכה ואת סביבות הישיבה. עבור קהל הנאספים הוקמו עמדות צפייה עם מסכים בשידור ישיר - גם בבית מדרשו של מרן זצ"ל.
בעצרת השתתפו הגאונים הגדולים; מרן הראשון לציון הגרש"מ עמאר שליט"א, מרן הראשון לציון הגר"ד יוסף שליט"א, מורנו ראש הישיבה הג"ר צמח מאזוז שליט"א, גיסו של מרן - ראש ישיבת "יצחק ירנן" הג"ר יצחק ברדא שליט"א, חבר המועצת וראש ישיבת "אור החיים" הג"ר ראובן אלבז שליט"א, חתנו של מורנו הגר"צ - מרא דאתרא הרצליה פיתוח הג"ר לירן ישי שליט"א, ראב"ד "כסא רחמים" הג"ר דוד עידאן שליט"א, גיסו של מרן - הדיין הג"ר חנן קבלן שליט"א, מגדולי תלמידיו של מרן - הג"ר אליהו בנימין מאדאר שליט"א, חתנו של מרן - ראש ישיבת "מאור יוסף" הג"ר ליאור כהן שליט"א, ראב"ד "יורו משפטיך" הג"ר גדעון בן משה שליט"א, ראש ישיבת "דרכי העיון" הג"ר מרדכי מאזוז שליט"א, ועוד רבנים חשובים ואישי ציבור נכבדים שבאו לכבודה של תורה ולכבודו של רבנו.
הגאון הרב מצליח חי מאזוז; מהי הסיבה שעולים לציון גם ביום השלושים?
את העצרת פתח הגאון הרב מצליח חי מאזוז שליט"א, שנשא דברים על מרן ראש הישיבה, והוסיף על העלייה לקבר ביום השלושים, והסביר מדוע חז"ל תיקנו לעלות לציון גם ביום הזה, למרות שהשנה עדיין לא הסתיימה והנשמה עדיין בדין. לדבריו, בשבעת ימי האבל האדם שרוי בטלטלה ובהלם רגשי, אבל במהלך ימי השלושים מתחילה ההכרה השכלית בחסרון הגדול ולכן בסיומם עולים שוב לציון.
מרן הגרש"מ עמאר; יראת השמים של מרן הייתה יראת הרוממות שזכה לה בכח עמלו
לאחר מכן נשא דברים מרן הראשון לציון הגאון הגדול רבי שלמה משה עמאר שליט"א, שהתייחס לדברי הרב מצליח ואמר: "הרב לא סיפר סיפורים, אלא דיבר דברים שהוא חי אותם — מילדותו ועד יומו האחרון — ממש 'בצילו חימדתי וישבתי'".
הגרש"מ שיחזר כיצד הרופאים אמרו בשעתו שמרן לא ישרוד לאחר פגיעתו, ואיש לא האמין שמרן יקום ויקומם את עולם התורה הגדול והעצום הזה, "הדברים שנבנו – לא בכוח גשמי נבנו, אלא בכוח התורה" הרב עוד הוסיף כי יראת השמים של מרן לא הייתה יראה גרידא אלא "יראת הרוממות" שזכה לה בכח עמל התורה שלו.

הגאון הרב יצחק ברדא; קראתי בספר החדש כל הלילה ולא יכולתי לעצור
הגאון הגדול הרב יצחק ברדא שליט"א, גיסו של מרן ומקים עולה של תורה באשקלון ובסביבותיה, שיתף את הציבור בכך שקיבל את הספר החדש "לב נאמן", יומנו האישי של מרן, בערב שלפני העצרת, ולא הצליח להניח אותו מידו כל הלילה. "קראתי בו, ולא יכולתי לעצור. ובבוקר, כשהלכתי לציון, לקחתי איתי את הספר וסיימתי אותו שם", אמר בהתרגשות. לדבריו, תפקידנו בהספדים איננו לספר אלא "לדלות" – להוציא פנינים ממעשיו, לקחת הנהגות לחיים.
הגאון הרב גדעון בן משה; גדלותו של מרן בתורה היא למעלה ממה שאדם יכול לתפוס
הגאון הרב גדעון בן משה שליט"א, ראב"ד "יורו משפטיך", תיאר את ביקוריו אצל מרן, וסיפר כיצד בביקור הראשון שאל שאלה הלכתית סבוכה, ומרן השיב מיד בתשובה מקיפה, מסודרת, עם מקורות מדויקים. "חשבתי שהוא בדיוק למד את הסוגיה", סיפר, "אבל כשהדבר חזר על עצמו שוב ושוב — הבנתי שמדובר באדם שגדולתו בתורה למעלה ממה שאנחנו מסוגלים לתפוס".
הגאון הרב ראובן אלבז; מרן זכה לכשרונותיו בזכות העמל הנורא שלו
הגאון הגדול רבי ראובן אלבז שליט"א, חבר מועצת חכמי התורה וראש ישיבת "אור החיים", דיבר על כך שמרן דמה למלאך, עושה רצון קונו בלי פנייה. הוא עמד על כך שהכישרונות של מרן — זיכרון, בהירות, עומק — היו מתנה משמים, אך זכה להם בגלל העמל, בגלל שלא נח יומם ולילה, בגלל שלא הפסיק לרגע. "הקדוש ברוך הוא נותן מתנות – אבל נותן אותן למי שעמל ולמי שמשקיע".
שיעור מיוחד; קטע מתוך שיעורו של מרן במעלת התורה הוקרן להמונים
לאחר מכן הוקרן קטע של שיעור ממרן רבנו הגדול זצ"ל, מתוך ספר משלי, שבו דיבר על מתיקות התורה ועל עבודת המידות.
הגאון הרב יעקב כהן; הבקיאות והעיון שהיו למרן עוד בגיל צעיר מאוד אי אפשר להסביר
הגאון הרב יעקב כהן שליט"א סיפר כי בכולל שבראשו הוא עומד למדו לאחר הפטירה תשובה ארוכה של מרן בענייני ספירת העומר, שנכתבה עוד בשנת תשי"ט — כאשר מרן היה בן 14 בלבד. לדבריו, "אנחנו לומדים את התשובה הזו כבר שלושים יום ועדיין לא מיצינו את כולה. בקיאות כזו כזה, עיון כזה, בגיל כ"כ צעיר — אי אפשר להסביר את זה בשום מונחים של דורנו".

מרן הגר"ד יוסף; שנותיו האחרונות של מרן היו למעלה מדרך הטבע
מרן הראשון לציון הגאון הגדול רבי דוד יוסף שליט"א, פתח בדברי הערכה לגאון הרב ליאור כהן שליט"א, חתנו של מרן, על מסירותו בכל השנים, וכן לרבי עובדיה חדוק שסייע רבות. הראשון לציון עמד על כך שכל השנים האחרונות של מרן היו נס גלוי — חיים שלא בדרך הטבע. הגר"ד הוסיף ותיאר את הקשר החם עם אביו - מרן מאור ישראל הגר"ע יוסף זצ"ל, את הידידות ואת הערכה ההדדית.
הגאון רבי אליהו מאדאר; נקודת האמת הייתה הנקודה במרכזית בחיי מרן
הגאון הרב אליהו מאדאר שליט"א, מגדולי תלמידיו, עמד בדבריו על הנקודה שהייתה יסוד חיי מרן – האמת. לדבריו, מרן היה שלם בכל שלמות, אבל נקודת האמת היא המרכזית. "זו נקודה שכל אחד יכול ללמוד, כל אחד יכול לאמץ — לחיות עם אמת. לא עם נוחות. לא עם פשרה. עם אמת."
אלפי המשתתפים שגדשו את היכלי הישיבה וסביבתה, ורבבות הצופים והמאזינים בשידור החי - יצאו מחוזקים מן הדברים החמים כשהם לוקחים על עצמם ממדותיו של מרן ומתורתו ומקבלים על עצמם להמשיך את דרכו ביתר שאת.
קרדיט צילום: מושיק
Comments