top of page

דרכו ושיטתו של מרן | חתנא דבי נשיאה חיזק את הישיבה הגדולה

הערב (שלישי) הגיע להיכל הישיבה הגדולה 'כסא רחמים', הגאון הרב ליאור כהן שליט"א, חתנו נאמן ביתו של מרן זצ"ל וראש ישיבת "מאור יוסף", לשאת דברי חיזוק בדרכו ושיטתו של חמיו - מרן רבנו הגדול זיע"א.



את דבריו פתח חתנא דבי נשיאה בדבריה של הגמרא במסכת חגיגה בדף י"ב ע"א שם הביאה הגמרא את מחלוקתם של בית שמאי ובית הלל מה נברא תחילה, שמים או ארץ. כהמשך לכך הביא הרב את דברי הרב 'בן יהוידע' על הסוגיא, המבארים את הנושא. הרב ציין בדרך אגב כי באחת הפעמים התבטא מרן זצ"ל כי "ספר 'בן יהוידע', הוא ברוח הקודש".


בנוסף הביא הגר"ל את דברי המדרש (שמות רבה כ"ח, א') כי "בשעה שעלה משה למרום בקשו מלאכי השרת לפגוע במשה. עשה הקב"ה קלסתר פניו של משה דומה לאברהם. אמר להם הקב"ה: אי אתם מתביישים הימנו?! לא זהו שירדתם אצלו ואכלתם בתוך ביתו?!", בדבריו עמד חתנא דבי נשיאה מהו עניין הבושה שהיה להם לחוש, וביאר זאת על פי משל. והסביר בנמשל כי עצם כך שהמלאכי השרת באו לעשות הצגה זו לפני אברהם (שהוא נברא קדוש), זו כבר מעלה.


בהקשר לכך ציין הגר"ל לדברי המדרש (רבה. ריש פר' ויצא) שאמר כי מחמת "שאמרו המלאכים "לכן משחיתים אנחנו" בהפיכת סדום, נדחו ממקומן מאה שלושים וחמש שנה", הרב ביאר כי יסוד הטענה שקע בכך ש"אתם נכנס לכם קצת חומר גשמי שנתן לכם אברהם אבינו, זה כבר ניפח אתכם, ואמרתם "משחיתים אנחנו", אין לכם בושה?! אברהם הוא אדם שגם למרות החומר הינו קדוש". "וזו מעלת הצדיקים" ציין הגר"ל, ואמר "שאם היותם בחומר, עדיין יש בהם להתקדש ולהתעלות".


לאחר מכן עסק חתנא דבי נשיאה על שני שיטות ידועות שישנם בעבודת ה': האחת, להימנע מהנאת הגשמיות כלל. והשנית, ליהנות מהחומר והגשמיות, ועם זאת לעבוד את השם ביראתו. הרב הביא את דרכו של מרן זצוק"ל ומעשיות מן הקודש פנימה, הרב ציין כי ממש פעמים רבות אחר שאכל היה מרן שואל "מה היה האוכל?" זאת כדי לדעת מה לברך ברכה אחרונה, "וכי הרב לא שם לב?! הרי הרב אכל" תמה חתנא דבי נשיאה, "אלא אכל ושבע, כן. לא ממש עניין אותו עצם האוכל", סיפר הגר"ל.


בסיום עמד הרב על החילוק הדק בין הבריאה והיצירה שנעשו כדי "ליהנות בהם בני אדם", ומאידך שיש עניין של "פת במלח תאכל, ומים במשורה תשתה". ועל פי זה ביאר הגר"ל את מחלוקת התנאים שהביא בתחילת דבריו בין בית שמאי ובין בית הלל בעניין מה נברא קודם בבריאת העולם. כאשר לאחר מכן ציטט הרב את דבריו של מהרש"א, שאמר כי "תוכל ליהנות מן העולם הזה, ואי אתה בא לידי עבירה".


את דבריו חתם הרב בעניין עמל התורה של מרן זצוק"ל.

Comentarios


bottom of page