top of page

על העץ | מעמד שרפת המן ברחובה של עיר כמנהג הקדמון

תמונת הסופר/ת: מערכת האתרמערכת האתר

כמידי שנה, בליל תענית אסתר, התקיימה בישיבת "כסא רחמים" בבני ברק שריפת המן המסורתית – אירוע נדיר ומיוחד במינו, המשמר מנהג קדום מתקופת התלמוד. השנה, לאחר חיסול סינוואר ונסראללה, גילמה את דמותו של המן הרשע דמותו של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ימ"ש, המסמל בעיני רבים את ההמן של דורנו, אשר חורש מזימות להשמיד, להרוג ולאבד את עם ישראל.


תיעוד: מ.א.ח.


לצערם של תלמידי הישיבה וקהל המשתתפים, נבצר ממרן ראש הישיבה רבנו הגר"מ מאזוז שליט"א להשתתף השנה בהדלקה, מורנו המשגיח הגאון הרב מיכאל סגרון שליט"א עמד בראש המעמד, כשהוא נושא דברים נרגשים על גבורת עם ישראל מול מבקשי רעתו, וקורא להתחזק בלימוד התורה ובשמחה של מצווה – כאמצעי הניצחון העיקרי כנגד אויבינו.


מספר ימים לפני פורים, עמלו בחורי הישיבה המסורים על הכנת בובה ענקית, אותה הלבישו בבגדי שררה מגוחכים, ועל פניה הוצמדה תמונתו של חמינאי ימ"ש – מנהיג איראן המהווה את הסמל העכשווי לשנאת ישראל. הבובה הוצבה בגובה ארבע קומות, תלוייה בראש חוצות מתחת ל"גשר עזריה", המקשר בין בניין הישיבה הגדולה לבניין הישיבה הקטנה, ועמדה שם למשל ולשנינה לעיני כל העוברים והשבים.


לקראת השרפה התאספו מאות בחורי הישיבה בוגרים וקהל רב שהגיעו במיוחד להשתתף במעמד. הדמות הורדה בקול רעש גדול, והונחה במתקן מיוחד שהותקן מבעוד מועד במרכז הרחוב הסמוך לישיבה.


מורנו הרב סגרון שליט"א קיבל את הלפיד הבוער, ניגש אל החבית, והצית את הדמות מתוך תפילה שכל אויבי ישראל יבואו על עונשם במהרה, ושנזכה לראות בנפילתם של כל צוררי ישראל, כשם שזכו אבותינו לראות בנפילתו של המן הרשע.


בה בשעה שגיצים ולהבות אש אחזו בבובה, ושלהבות עלו מעלה מעלה, כאשר דמותו של חמינאי ימ"ש הופכת לאפר תוך קריאות שמחה והתלהבות של הבחורים. קולות השירה והריקודים נשמעו למרחוק, כאשר הבחורים פצחו בריקוד סוער מסביב ללהבות, כשהם מרעימים בקריאות "וּמָרְדֳּכַי לֹא יִכְרַע וְלֹא יִשְׁתַּחֲוֶה".


המעמד הסתיים בריקודים נלהבים של הבחורים והציבור כולו, שהמשיכו ללוות את הרב סגרון חזרה אל בניין הישיבה בשירה אדירה לכבודה של תורה.


המסורת העתיקה שהחלה מימי התלמוד, ממשיכה להתקיים במלוא עוזה והדרה בישיבת כסא רחמים, כסמל נצחי לניצחון התורה ועם ישראל – על כל הצוררים, בכל דור ודור.

Comments


bottom of page